הדרכת הורים

מהי הדרכת הורים?

המשפחה היא אחת הדברים החשובים בחיינו, המסורת שלנו. היא מהווה מקור תמיכה, אהבה והכלה. וכמה היינו רוצים שהתא הזה יישמר, ייתן לנו תחושת הגשמה ויהיה מקור לגאווה...

אולם, להיות הורה זה לא תמיד פשוט, זו חוויה מאתגרת שלעתים מלווה בלחץ, חוסר שליטה, תסכול ותחושת כשלון. 

במהלך הייעוץ הזוגי אני נתקלת לא פעם בזוגות שרוצים להעניק לילדיהם את המיטב, אך מתקשים להתמודד מולם כשהום מגיבים בפרצי זעם, בוכים ללא הפסקה או מסרבים לשתף פעולה. לקושי הזה מתווספים עייפות ותחושת חוסר אונים שלנו לצד ביקורת עצמית או של בן או בת הזו שלנו. כך נוצר "סיר הלחץ שנקרא משפחה".


הדרכת ההורים נועדה לספק מענה וסיוע שנדרושים במצבים אלה. כיועצת זוגית ומדריכת הורים, אני משלבת את הידע הרב שצברתי ועוזרת להורים לאמץ דרכי תקשורת אפקטיביות, לרכוש כלים לפתרון קונפליקטים ולתרגל שיטות מגוונות, מותאמות אישית לילד, כדי להתמודד עם ההתנהגויות המאתגרות שלו. 


תהליך ההדרכה מתקיים במסגרת הייעוץ הזוגי והוא נועד לסייע לכם להבין את "דרכי הפעולה" של ילדיכם ולגבש סגנון הורי עקבי המשלב גבולות ברורים עם אמפתיה, לשפר את התקשורת בתוך המשפחה ולחזק את הקשר ההורי-ילדי. 

יחד נטפח משפחה בטוחה, מכילה ומלוכדת שבה כולם נהנים מהזכות להתפתח וללמוד תוך כבוד והדדיות.


כמדריכת הורים  בשיטתו של "אדלר, אני כאן על מנת ללוות אתכם בדרך אל עבר הורות מכילה, מעצימה ומספקת. במיוחד.

מוזמנים לפנות אלי לשאלות נוספות.

איך מתבצע התהליך?

הדרכת הורים תצא לפועל כאשר בני הזוג יעלו, במהלך הייעוץ הזוגי, סוגיות וקשיים
הנוגעים בהורות.

הדרכת ההורים כוללת מספר שלבים:

  1. שלב האבחון: המפגשים הראשונים יוקדשו למילוי שאלון אבחון מפורט על כל ילד במשפחה, תוך התמקדות בהכרה עם אופיו של הילד ותיאור מצבים ואתגרים מרכזיים שההורים חווים איתו.  במידת האפשר, חשוב ששני ההורים יחלקו את חוויותיהם, עמדותיהם ותפיסותיהם השונות. השלב הזה לוקח בין מפגש לשניים. 
  2. ניתוח והבנת עולמו הפנימי של הילד ומתן כלים ראשוניים: במפגש זה תקבלו הבנה עמוקה על תפיסת עולמו והתנהגותו של ילדכם. הניתוח מבוסס על ניתוח השאלון  בשילוב ידע תיאורטי . בשלב הזה תקבלו כלים ראשוניים בשילוב הדרכה והסבר מפורט שתוכלו ליישם עם ילדכם.
  3. עבודה על השקפת העולם ההורית ומעקב ודיוק הכלים: חלק חשוב בתהליך ההדרכה הוא העבודה על התפיסות, האמונות והשקפות שלכם ההורים ביחס לחינוך וגידול ילדכם, שכן הן משפיעות על דפוסי ההתנהגות וההתמודדות שלכם מול ילדכם.  בנוסף, נקיים מעקב אחר יישום הכלים, בחינת התגובות של הילד, נראה אילו אתגרים צצים בדרך, ונדייק את אסטרטגית הפעולה.


בשלב הזה נחזור לייעוץ הזוגי, אך נמשיך להקדיש חלק מהזמן לעדכונים ודיוקים נוספים בנוגע להורות, לבחינת התקדמות ולטיפול באתגרים חדשים שצצים.

מהם העקרונות המובילים בשיטת אדלר?

גישתו החינוכית של אלפרד אדלר, הפסיכולוג והפסיכותרפיסט האוסטרי, מבוססת על התפיסה כי האדם הוא יצור חברתי המונע ברצון עז להשתייך ולהיות חלק מקבוצה. עקרונותיו מדגישים את חשיבות כבוד האדם, קבלת הייחודיות שלו והתייחסות חסרת שיפוטיות - אלה הם היסודות ליצירת תחושת שייכות אמיתית. בהתאם לכך, גישתו להורות נשענת על מתן עידוד ותמיכה בילדים כבסיס להתפתחותם הבריאה ותחושת השייכות החיונית. 

נקודות מפתח בגישה של אדלר:

  • האישיות של הילד נרקמת בשנים המוקדמות - בתקופה זו חשוב שכהורים נספק את הצרכים  הבסיסיים של ילדנו ונעודד את עצמאותו ונלמד אותו לקחת אחריות.
  • הסמכות ההורית - הצבת גבולות ברורים ועקביים מתקנה לילד ביטחון וודאות, ותכין אותו להתמודדות עם חוקים וקונפליקטים בחיים הבוגרים. כהורים נבחר את הנקודות העקרוניות ונקבע מראש תגובה להפרתן.
  • האווירה המשפחתית - היא תוצר של היחסים הזוגיים, אישיותם של בני הזוג, דרכי ההתמודדות והערכים שהם מציגים. ילדינו לומדים וסופגים את האווירה הזו. לכן הדרכת הורים תהיה לרוב חלק בלתי נפרד מהייעוץ הזוגי, במידה ובני הזוג יעלו קשיים שנוגעים לסוגיות הוריות.
  • עידוד ואמון ביכולות - עידוד וחיזוק התנהגויות משפיעות על תפיסת העולם של הילד ומחזקות את אמונתו על "איך העולם פועל". עידוד וחיזוק התנהגויות ופעולות חיוביות יובילו להמשכתן, בעוד שתשומת לב להתנהגות שלילית תחזק התנהגות לא רצויה. בנוסף, פינוק וגוננות יתר עלולים לפגוע בעצמאות הילד.